Eregast zaterdag 14 oktober

By Corina Rens »

 

Jaap du Pon eregast 

 

Zaterdag 14 oktober, bij de thuiswedstrijd tegen Pernis, is Jaap du Pon eregast. Wie? Jaap du Pon. In de 70er jaren maakte hij de mooie jaren onder leiding van trainer Frans de Kruis mee. Kampioen in 1992. Een 3-1 overwinning bij GJS uit Dalum (bij Gorinchem) was voldoende om naar de 3e klasse te promoveren. 

 

In de twee seizoenen die volgenden, mengde Rozenburg zich in de strijd om de titel en dus op weg naar de 2e klasse! In het zicht van de haven strandden de Rozenburgers tweemaal. In 1973 werd ’s-Gravenzande (rood-wit) kampioen op één punt gevolgd door Rozenburg. 

 

Wie een goed geheugen heeft, al is het al meer dan 40 jaar (!) geleden, herinnert zich nog de 0-1 overwinning in maart 1973 die Rozenburg boekte op het Julianasportpark in ’s-Gravenzande. In de 2e helft een foutieve terugspeelbal waar Jaap du Pon alert op reageerde. Hij liet vervolgens de doelman kansloos, passeerde hem op beheerste wijze en scoorde de 0-1. Rozenburg kwam daarmee weer op gelijke hoogte met de Westlanders. Of Jaap dat nu in oktober 2017 nog voor de geest staat? 

 

Een jaar later ging Rozenburg andermaal de strijd om de afdelingstitel aan. Nu zette Zwervers uit Rotterdam de Rozenburgers de voet dwars. Ook toen maakte Jaap deel uit van dit succesvolle elftal. De titel had Rozenburg binnen moeten halen, maar een aantal uitglijders kwamen de mannen van Frans de Kruis duur te staan 

 

Halve finale zaterdag KNVB-beker 

Op 1 juni 1974 stond Rozenburg in de halve finale om de zaterdag KNVB-beker. Op sportpark De Wiltsangh in Nunspeet stond Rozenburg tegenover Go Ahead Kampen, een grootmacht in het zaterdagvoetbal (en de club waar de op Rozenburg bekende Henk van Marle, toen directeur van de Godfried Richter MAVO, jarenlang een vaste waarde in de hoofdmacht was). 

Rozenburg had na Zwammerdam uit (0-2 winst), algeheel amateurkampioen Noordwijk op het eigen sportpark aan de Duinwetering in Noordwijk met 1-3 te kijk gezet. Daarna volgde 2e klasser Lunteren in eigen huis (2-1 winst). De volgende tegenstander was eveneens een gerenommeerde zaterdagvereniging en wel Rijsoord. Op vreemde bodem won Rozenburg met 0-1. 

 

De Jodan Boys 

In de kwartfinale trad Rozenburg aan tegen De Jodan Boys uit Gouda. In Gouda waren er na 120 minuten strafschoppen nodig om tot een winnaar te komen. Dat werd Rozenburg met een heldenrol voor doelman Bob Molendijk. 

 

Go Ahead Kampen 

Tegen de Kampenaren werd er tijdens de reguliere speeltijd niet gescoord. In de verlenging brak de 1e klasser de score open, maar zorgde Wim Westbroek voor de verdiende gelijkmaker. Kansen waren er voor de 3e klasser om de winst naar zich toe te trekken, maar het wilde niet lukken. Strafschoppen moesten de beslissing brengen. Daarin bleken de Kampenaren wat doortrapter te zijn en wonnen de reeks. 

 

Finale  

Een week later won IJsselmeervogels in de finale van Go Ahead Kampen met 2-1 en eiste daarmee de zaterdagbeker 1974 voor zich op. 

 

Vijf seizoenen 

Tijdens het seizoen 1970 – 1971 debuteerde Jaap in de 4e klasse C. In dat seizoen werd Voorne kampioen met Rozenburg als tweede. Aan het einde van het seizoen 1974 – 1975 zat zijn carrière in de hoofdmacht van Rozenburg erop. Jaap koos voor zijn maatschappelijke loopbaan. Studie en werk, Jaap volgde een studie geneeskunde om later als arts aan het werk te gaan, eisten zoveel op, dat het voetballen op het tweede plan kwam.  

 

Drie jaar topscorer 

Tijdens de vier seizoenen dat aanvaller kwam hij tot 34 competitie en 7 bekerdoelpunten. Drie seizoenen was hij topscorer. In totaal kwam hij tot 80 officiële wedstrijden (71 competitie- en 9 bekerwedstrijden). Omdat hij kopsterk was, maakte hij menig doelpunt met het hoofd.  

 

Mooie tijden 

Het waren in de 70er jaren mooie tijden die Rozenburg doormaakte. Was het vroeger dan beter? Een lastige vraag om te beantwoorden. Het was anders met vele bijzondere momenten en herinneringen. Ook vanmiddag is er weer genoeg gespreksstof om met elkaar over te spreken. En wie weet wie je nog meer op sportpark West ontwaart tijdens de wedstrijd, maar ook in de rust en na afloop. Het blijft bijzonder, maar wel een ‘succesnummer’: eregast bij Rozenburg, Met dank aan de initiatiefnemer Ton de Groot. 

 

Facebooktwitter

Reageren is niet mogelijk.