• In memoriam

  Piet Verweel

  Erelid sinds 27 oktober 2016

  Drager van De Zilveren Speld van de KNVB sinds 27 oktober 2016

   * 27 mei 1946                                                                                                                                       † 9 september 2023

   

  In de leeftijd van 77 jaar overleed op zaterdag 9 september 2023 Pieter (Piet) Verweel. Voor velen misschien nog vrij onverwacht. Zijn gezondheid ging de laatste tijd achteruit en op het laatst kon er niets meer aan worden gedaan. Maar tot het laatste toe, zolang het kon, bleef hij zich onder de mensen begeven.

  Vele jaren was hij actief bij Rozenburg als leider, scheidsrechter, lid van de werkploeg, maar ook als beheerder van de kantine. Van 1980 tot 1984 was hij assistent-trainer onder Aat Lagrand. In diezelfde periode was hij hoofdtrainer van FC Blankenburg. Beheerder van de kantine was hem op het lijf geschreven. In 1988 werd hij bestuurslid om in oktober 1990 tussentijds af te treden. Het zijn van bestuurslid was blijkbaar niet aan hem besteed. Altijd luid en duidelijk op sportpark West aanwezig en altijd bezig.

  Scheidsrechter op het hoogste niveau
  Vanaf de 70er jaren was hij scheidsrechter en promoveerde naar het hoogste niveau (groep 1) en leidde tal van toppers in met name het zaterdagvoetbal. En dat alles naast zijn betrokken- en bevlogenheid voor Rozenburg. Hij wist het allemaal te combineren. En dat alles samen met zijn vrouw Nel die ook volop bij de vereniging was betrokken.

  Rozenburg – Zwart-Wit ’28 1-0
  De meest memorabele wedstrijd is wellicht de thuiswedstrijd tegen Zwart-Wit ’28 op 20 april 1987 (2e Paasdag). Rozenburg, maar ook de tegenstander, streden om de afdelingstitel in de 2e klasse A. Joop Wijnholds was voor deze wedstrijd als scheidsrechter aangesteld, maar zat op de tribune bij zijn club HWD. Had de wedstrijd over het hoofd gezien. De oplossing? Met instemming van de tegenstander leidde Piet Verweel dit duel. Ondanks dat hij lid van Rozenburg was, bleek het geen probleem voor de Rotterdammers, En Rozenburg won met 1-0. Het blijft voor Rozenburg misschien wel de meest historische wedstrijd en Rozenburg werd in mei 1987 kampioen. En velen zullen het nog wel bijstaan al is het al meer dan 30 jaar geleden. En Rozenburg? Zij promoveerden later hierdoor naar het hoogste niveau mede door de overwinning op Zwart-Wit ’28. 

  In de presentatiegids
  De vele activiteiten die zij voor de vereniging ondernamen verdienden in de presentatiegids van 2016 aandacht. Een interview waarbij zij ‘in beeld’ kwamen liet zien was zij in al die jaren voor de vereniging hadden betekend. En ach voor Nel en Piet hoefde al ‘die drukte’ niet zo nodig. Daar waren zij niet van. Achteraf vonden zij het wel leuk dat er aandacht voor was geweest.

  Onderscheidingen door KNVB en vereniging
  Het was ook het jaar waarin hij na 40 jaar zijn laatste functie, consul, neerlegde. Tijdens de ledenvergadering van 27 oktober 2016 ontving hij namens bondsvoorzitter Michael van Praag De Zilveren Speld voor al zijn verdiensten voor de KNVB. Vervolgens werd hij door de ledenvergadering unaniem tot erelid van de voetbalvereniging Rozenburg benoemd. 

  Nel vrij plotseling overleden
  In januari 2022 overleed zijn vrouw Nel waarna Piet alleen verder moest. Wonder boven wonder lukte dat ondanks zijn ziekte en de behandelingen die hij moest ondergaan. Altijd weer hoopvolle berichten over genezing en daar kon hij zich aan vasthouden. Ook in 2023 toen hij andermaal behandelingen moest ondergaan. Hij bleef positief.

  Tuinvereniging en de biljartclub
  Naast zijn hobby bij de tuinvereniging waar hij een tuin had, was Piet ook een fervent biljarter en iedere donderdag was hij van de partij. Tot dat niet meer lukte al was dat kort voor zijn overlijden. Omdat hij niet langer thuis kon blijven heeft hij de laatste weken van zijn leven in het hospice doorgebracht waar hij liefdevol werd verzorgd.

  Maandag 18 september 2023 vond het afscheid plaats in de Immanuëlkerk waar bij zijn leven werd stilgestaan. Aansluitend vond de begrafenis plaats op de Algemene Begraafplaats aan de Molenweg in Rozenburg.

  Moge hij rusten in vrede.

  Rozenburg, september 2023

   

 • Jaar

  Omschrijving vrijwilligersactiviteiten

  1976

  Lid vv Rozenburg

  1976 - 1979

  Leider Rozenburg 3

  1976

  Begin scheidsrechters carrière: RVB West II

  1980 - 1984

  Assistent-trainer van Aat Lagrand bij Rozenburg 1

  1980 – 1984

  Hoofdtrainer FC Blankenburg

  1980 – 1990

  Trainer scheidsrechtersvereniging Rijnmond

  1981

  Promotie als scheidsrechter naar de KNVB

  1985

  Promotie naar groep 1 (wedstrijden op hoogste niveau)

  1988

  Algemeen bestuurslid Rozenburg

  1990

  24 oktober 1990: tussentijds afgetreden

  1991

  Einde scheidsrechters carrière (leeftijd)

  1994

  Kantinebeheerder

  1999 -2004

  Kantinebeheerder/bestuurslid

  2003 - 2016

  Consul (aangesteld door de KNVB)

  2004 – 2016

  Lid van de werkploeg Rozenburg