• Basis regels hygiëne blijven gelden:
    Vanaf 1 juli vervallen de beperkingen op het veld om te voetballen voor alle categorieën én kunnen de clubs weer bezoekers en toeschouwers op hun accommodaties ontvangen mits u zich strikt blijft houden aan wat premier Rutte de basisregels (zie onder deze tekst) noemt.

De nieuwe protocollen publiceert het NOC*NSF de nieuwe protocollen voor sportverenigingen, die de KNVB zal publiceren via hun website www.knvb.nl/samenvooruit of raadpleeg https://www.knvb.nl/themas/coronavirus/protocollen

Vanaf 1 juli mag ook de kantine en het terras weer open. Beetje pech, want de we zijn tot 3 augustus gesloten. Maar achter de schermen kunnen we niet stilzitten. De kantine moet ‘coronaproof’ worden gemaakt volgens de richtlijnen van de Koninklijke Horeca Nederland. Dat is populair gezegd geen kattenpis. Het gaat dan om de 1,5 meter en hygiëne van de kantine en sanitaire voorzieningen. Deze maatregelen blijven voorlopig tot 1 september gelden.

Nog een advies en een waarschuwing van de KNVB .

Nu we weer zonder de eerdere beperkingen mogen voetballen, is het erg aantrekkelijk om zo snel mogelijk oefenwedstrijden te gaan spelen. Voor sommige oefenwedstrijden is sowieso een vergunning nodig en dat kan wel eens zo’n 6 weken duren.

Daarnaast is het voor senioren ook niet verstandig. Tot 1 juli moet nog met 1,5 meter afstand van elkaar worden getraind en dan is een week later een volledige wedstrijd spelen echt te belastend. Omdat de meeste spelers nog nooit zo lang stil hebben gestaan als de afgelopen maanden, adviseert de medische staf van de KNVB een periode van 6 tot 8 weken voor een gedegen opbouw richting toernooien en oefenwedstrijden.

Gebruik de zomer dus vooral om gezamenlijk weer wedstrijdfit te worden, zodat je bij de start van het seizoen niet geblesseerd langs de kant zit.

Start seizoen 2020/’21
    Als gevolg van de aangekondigde besluiten van het kabinet is er duidelijkheid over de start van de (beker)competitie. Vanwege de versnelde versoepeling van de maatregelen betekent dit voor de competities in het amateurvoetbal dat deze allemaal nagenoeg kunnen starten op de reguliere data in de speeldagenkalender (klik hier). De komende dagen werkt de KNVB aan een concrete uitwerking hiervan en komen zij hierover met officiële berichtgeving.

De basisregels blijven gelden:

• Was vaak uw handen

-        20 seconden lang met water en zeep, daarna handen goed drogen.

-        Voordat u naar buiten gaat, als u weer thuis komt, als u uw neus heeft gesnoten, en natuurlijk voor het eten en nadat u naar de wc bent geweest.

• Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
    • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
    • Was daarna uw handen.
    • Schud geen handen.
    • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.

-        Dit geldt voor iedereen: op straat, in winkels of andere gebouwen en op het werk, ook als u een vitale functie heeft. Mensen die tot één huishouden behoren, hoeven geen 1,5 meter afstand te bewaren. Ook uitgezonderd is het ondersteunen van hulpbehoevenden, zoals het duwen van een rolstoel.

-        Door 1,5 meter afstand te houden is de kans kleiner dat mensen elkaar besmetten.

-        Als u ziet dat het lastig wordt om 1,5 meter afstand te houden: ga weg.

• Vermijd drukte

-        In groepen kan het virus zich makkelijk verspreiden, en het opsporen van bronnen en contacten is lastiger als grote groepen mensen bij elkaar zijn. Wanneer groepsvorming de publieke gezondheid of de veiligheid in gevaar brengt, kunnen handhavers optreden.

• Werk zoveel mogelijk thuis. Waar thuiswerken niet mogelijk is, spreiden werkgevers de werktijden.
    • Mijd de spits.
    • Testen en thuisblijven bij klachten

-        Het is belangrijk dat iedereen met corona-gerelateerde klachten zich laat testen. Zo kunnen mensen die in contact zijn geweest met een patiënt snel gewaarschuwd worden en maatregelen treffen om het virus niet verder te verspreiden. Zie voor meer informatie de pagina Klachten? Maak een afspraak voor een coronatest.

-        Klachten die kunnen wijzen op corona zijn neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging, koorts en benauwdheid.

-        Laat u testen als u 1 of meerdere van deze klachten heeft. Blijf thuis tot de uitslag van de test bekend is. Als u ook koorts heeft of benauwd bent, dan blijven ook uw huisgenoten thuis tot de uitslag van de test bekend is. Hebben uw huisgenoten ook klachten? Dan laten zij zich ook testen.

-        Bent u ernstig ziek, neem dan direct telefonisch contact op met uw huisarts of huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie 112.

-        Als uit uw test blijkt dat u op dit moment geen corona heeft, mogen u en uw huisgenoten weer naar buiten. U kunt zelf ook weer naar buiten en aan het werk, tenzij u daar te ziek voor bent. Kinderen mogen weer naar school en naar de opvang. Gaan de klachten niet over, worden ze erger of krijgt u nieuwe klachten? Bel dan de huisarts. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

-        Als uit uw test blijkt dat u wel corona heeft, blijven u en uw huisgenoten thuis. U hoort van de GGD wat u en de mensen om u heen moeten doen. Voor personen werkzaam in de vitale sector of met cruciale beroepen kan alleen een uitzondering gemaakt worden in overleg met de GGD en de bedrijfsarts en alleen als zij geen klachten hebben. Meer informatie over de leefregels thuis en wat u moet doen als u corona heeft vindt u op de website van het RIVM.