• Jan Dirk van der Zee, directeur-bestuurder amateurvoetbal, deelde namens de KNVB weer een informatie over de ontwikkelingen in het voetbal. Een samenvatting van zijn nieuws-update

De jeugd tot en met 18 jaar mocht vorige week weer trainen als een voorzichtige eerste stap. Gisteravond werd bekend gemaakt dat ook de voetballers ouder dan 18 jaar vanaf maandag 11 mei weer het veld op mogen. Uiteraard onder voorwaarden. Ook de senioren spelen nog geen wedstrijden, moeten ze op 1,5 meter afstand trainen om geen fysiek contact te hebben en uiteraard moeten zij zich aan het coronaprotocol houden. Het eerste elftal hervat de training op dinsdag 12 mei.

Op www.knvb.nl/samenvooruit staan de benodigde protocollen en voetbalvormen om met en zonder 1,5 meter afstand te kunnen trainen. Deze zijn nu nog gericht op de jeugd, maar worden zo snel mogelijk aangepast.

Een andere belangrijke datum werd genoemd, is 1 september. Als het coronavirus onder controle blijft, kunnen de competities weer van start gaan. Op korte termijn komt de KNVB met een eigen ‘routekaart’ voor het voetbal, waarop we alle data en fases richting 1 september zijn weergegeven. Hierin verwerkt de KNVB ook de mogelijkheden voor in de zomer. Want nu veel Nederlanders voorlopig niet op vakantie gaan, biedt dat ook een kans. Door activiteiten te organiseren, kan men zich weer fit trainen richting het nieuwe seizoen. Vooral voor onze jeugdleden zou dit een mooie uitkomst zijn tijdens de schoolvakantie.

Jeugdtrainers kunnen nu ook bij klachten die kunnen wijzen op het coronavirus getest kunnen worden. Zij kunnen na minimaal 24 uur corona-gerelateerde klachten hiervoor naar de GGD worden doorverwezen door een arts. Kijk hier voor meer informatie.

Tot slot, het kabinet gaf gisteren aan details nog verder te moeten uitwerken. Sommige zaken leken nog niet helemaal helder of zeker. Zoals,

• wat men precies verstaat onder spelen zonder publiek (hoeveel mensen?),
    • wanneer de kantine open kan
    • of men gebruik kan maken van sanitaire voorzieningen.

KNVB en NOC*NSF zijn in gesprek om hopelijk alles snel helemaal duidelijk hebben.