• Er zijn na vandaag nog vijf speelrondes te gaan. De vraag is of Rozenburg de weg uit het donkere bos nog weet te vinden.
  Z
  aterdag 7 mei stond de wedstrijd tegen vv Spirit op het programma. Of zoals de stadionspeaker de thuisploeg aankondigde: Spierrit. Aan de Sportlaan in Ouderkerk aan de IJssel heerste een aangename temperatuur, een zonnige hemel en een licht briesje. De leiding was in handen van de rustig opererende Ernstjan van der Perk.

  Helaas was Rozenburg weer incompleet. Een euvel dat al het hele seizoen parten speelt. Sander Kraaijeveld bleek een keelontsteking te hebben opgelopen. Nick de Bil en Elroy van Seventer waren op vakantie. Silvio Spiessens geblesseerd en het is nog maar de vraag of hij de laatste wedstrijden het doel kan verdedigen. Brian van der Laan moest werken.
  De vervangers waren Rick Tas op doel en de junioren van JO17-1 Sam Jongejan, Damian de Ridder en Nathan Dorder. Later sloot ook nog Wessel Boertje uit het 2e aan. Verder startten Tim Bekker en Marnix Sonneveld in de basis.

  De wedstrijd was amper 2 minuten oud toen gelukkig de 1-0 voor de thuisploeg wegens buitenspel niet werd gehonoreerd. Nauwelijks 4 minuten later stopte Spirit doelman Bastiaan Haasnoot met een reflex een kopbal van Tim Bekker uit een vrije trap. Er waren 12 minuten gespeeld toen Tim Bekker uit de re-bound van een hoekschop op Bethslot Woldeamanuel teruglegde. Hij trof de lat.
  Het zag er veelbelovend uit. Spirit stelde er in de eerste twintig minuten niet echt veel tegenover. In minuut 22 werd Lars Dekker gelanceerd. Zijn schot trof via een tegenstander de kruising. De hoekschop die volgde leverde weinig op.

  Hoeveel tegenspoed kun je dit seizoen als elftal hebben. Kennelijk niet veel, want zes minuten later verspeelde Rozenburg de bal op het middenveld waardoor Spirit speler Tim van der Zee uit de counter met een harde lage schuiver de linkerbenedenhoek vond en 1-0 liet noteren.
  Het zag er alleszins naar uit dat dit ook de ruststand zou worden. Helaas werd Rozenburg in de 45e minuut weer door een counter uiteen gespeeld en Tim van der Zee was er weer als de kippen bij voor een 2-0 ruststand.

  In de tweede helft had Spirit vanaf de aftrap een licht veldoverwicht. Een vrije trap ging maar rakelings naast het doel van Rick Tas. Kort na rust maakte Damian van de Ridder zijn opwachting in de hoofdmacht voor Marnix Sonneveld. Niet veel later mocht ook Nathan Dorder aan het niveau ruiken.  Rick Tas pakte nog een bal net voor de lijn die eerst nog langzaam tussen zijn benen kwam. In minuut 59 voorkwam de Rozenburgse stand-in doelman de 3-0. Twee minuten later was het wel raak. Een foutje op het middenveld gaf Ruben Slooff een vrij doorloop en liet Rick Tas kansloos: 3-0. De ban was gebroken. Amper twee minuten later leidde balverlies een uitbraak in en waardoor de geheel vrijgelaten en meegelopen Ruben Slooff de 4-0 kon binnenlopen.

  Een kwartier voor tijd was er nog een klein opstootje. Tim Bekker kreeg, na eerst Onor Can Zaif wegens vasthouden, een gele kaart. Getreuzel in de verdediging bood Tim van der Zee de mogelijkheid om zijn derde doelpunt van de middag te noteren, 5-0.

  Was Rozenburg zoveel minder dan Spirit? In de eerste 20 minuten zeker niet. Daarna viel het ook wel mee. Maar het was allemaal te onrustig, te onstuimig. Veel passes kwamen niet aan of er werden verkeerde keuzes gemaakt. Hierdoor kreeg Spirit drie doelpunten op een presenteerblaadje aangeboden.
  Hoe de jongelingen het deden? De overgang van de junioren naar de 2e klasse is wel een stap natuurlijk. Maar de meegereisde jongelingen toonden vechtlust, onverzettelijkheid en een tomeloze energie. Het bracht fris elan. De drie Rozenburgse voorwaartsen werden geïnspireerd om te blijven knokken voor de eretreffer.

  Dinsdagavond 10 mei wacht op Sportpark West de ontmoeting met Binnenmaas. Zaterdag 14 mei komt CWO op bezoek. De hoek waar voor Rozenburg de klappen vallen moet snel worden verlaten, anders is de juiste weg uit het donkere bos uit zicht.

  Bert van der Vecht

   

  Foto copyright vv Spirit